Bert Jan Flim

Home / Bert Jan Flim

Flim werd geboren als de zoon van Herman Flim, een bakker uit Nijverdal. In 1995 promoveerde Flim op het proefschrift Omdat hun hart sprak, over de geschiedenis van het ‘kinderwerk’. Later verscheen er een gelijknamige documentaire waarin een gedeelte van de dissertatie werd belicht, te weten de crèche Kindjeshaven in Utrecht. Eind april 2012 verscheen Onder de klok, Georganiseerde hulp aan joodse kinderen, een gedeeltelijke bewerking van de dissertatie. In het boek staan het Utrechts Kindercomité en de Amsterdamse Studenten Groep centraal.

Herman Flim, de vader van Bert Jan Flim, maakte in de Tweede Wereldoorlog onderdeel uit van de NV, de Naamloze Vennootschap. De NV was een onderduikorganisatie die naast het Utrechts Kindercomité, de Amsterdamse Studenten Groep en de Trouwgroep joodse kinderen in veiligheid bracht, die voornamelijk uit de crèche kwam tegenover de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam. Herman Flim had de zorg over meer dan 70 joodse kinderen. De bekendste onder hen is Ed van Thijn, de latere burgemeester van Amsterdam. Herman Flim werd, net als alle leden van de NV, onderscheiden door Yad Vasjem.

Over de NV schreef Bert Jan Flim in 2020 het boek Het grote kinderspel, Hoe verzetsgroep NV honderden joodse kinderen liet onderduiken. Het verscheen bij Amphora Books. N.a.v. de verschijning werd er een filmpje gepubliceerd.