Het begin

In 1978 is Uitgeverij Amphora Books gesticht door Harry en Minny Mock. Aanleiding was het beperkte aanbod van joodse en joods gerelateerde literatuur op de Nederlandse markt.

Stichting Amphora Books is een ideële stichting die zich inzet voor het uitgeven van betaalbare joodse literatuur. Sinds de start in 1978 verzorgen wij eigen uitgaven en herdrukken op allerlei gebieden, van kookboekjes tot kinderliedjes, en van romans tot prachtige fotoboeken. Onze eerste uitgave ooit was de herdruk van de bestseller Oorspronkelijk Israëlietisch kookboek uit 1893 van Saartje Vos.

Waar kunt u ons vinden

Amphora Books is sinds jaar en dag gevestigd in de binnenstad van Amsterdam. Ons kantoor is gesitueerd in het 19e eeuwse monument aan de Rapenburgerstraat, het voormalige joodse leerhuis Beth Hamidrasj Ets Haim (Leerhuis Boom des Levens). In 1740 richtte de Hoogduitse gemeente dit leerhuis op ter bevordering van de studie van tora en andere religieuze teksten. Vanaf 1883 was het leerhuis gevestigd in het in eclectische bouwstijl opgetrokken gebouw van de architecten vader & zoon Salm.

Het fonds

Sinds de oprichting van Amphora Books is onze belangstelling uitgegaan naar Joodse boeken, of joods-Nederlandse boeken. Iets over Israël. Dat is het genre waar wij in gespecialiseerd zijn. Maar vanaf 2020 verwijden we onze blik en begeven we ons af en toe, als de kans er is, op voor ons onbekend terrein: literatuur of non-fictie die niets te maken heeft met het genre waar we zo bekend mee zijn.

Dus, heeft u een manuscript, een idee, of zomaar iets gevonden dat onze belangstelling zou kunnen hebben, schroom niet het ons te laten weten. U kunt ons bellen, mailen, of via onderstaand contactformulier benaderen.

Het kantoor van Amphora Books is uitsluitend op afspraak geopend.

De oprichters van Stichting Amphora Books zijn Harry en Minny Mock.