Jochie… je moet er trots op zijn
De oorlogsavonturen van een Joodse jongen 
Door H. Silbernberg

ISBN 978 90 8084 083 6
€ 19,50


Jochie… je moet er trots op zijn bevat de rijk geïllustreerde oorlogsavonturen van Herman Silbernberg, geboren in 1934 te Sittard. 

De inval, de bezetting, de angst en dreiging, in beslagnames, de verbanning van school, het isolement, het verzet, maar ook het verraad en de banaliteit van het alledaagse tegenover de afgrond van het ondenkbare – de Shoah, Herman Silbernberg maakt het als Joodse jongen mee. 

Na arrestatie van zijn ouders weet hij, geholpen door het Limburgse verzet, met zijn zusje Roos naar België te ontsnappen. Daar beleeft hij opnieuw allerlei avonturen, en komt hij via Luik tenslotte in de Ardennen terecht waar hij de slag om de Ardennen meemaakt. 

Na de bevrijding keert Herman Silbernberg terug naar Nederland, een kind dat uiteindelijk moet leren leven met de moord op zijn ouders, maar niet wenst dat de duisternis het licht van morgen overwint. Zijn relaas eindigt met een ook voor onze tijd en toekomst positief gebaar.

De Zandtovenaar en de Oorlog is een TV-special waarin zandkunstenaar Gert van der Vijver het waargebeurde verhaal tekent van Herman Silbernberg. De inval, de bezetting, de angst en dreiging, in beslagnames, de verbanning van school, de Jodenster, het isolement, het verzet, maar ook het verraad en het verlies van dierbaren. Herman Silbernberg maakte het als Joods jongetje allemaal mee. Na de arrestatie van zijn ouders wist hij met zijn zusje Roos naar België te ontsnappen. Daar beleefde hij opnieuw allerlei avonturen. Hij zat op talloze onderduikadressen, moest schuilen voor de bombardementen en trok langs de slagvelden op zoek naar een veilig heenkomen. Na de bevrijding keerde Herman Silbernberg terug naar Nederland, een kind dat uiteindelijk moest leren leven met de dood van zijn ouders. Hij legde zelf zijn gebeurtenissen vast in fraaie tekeningen met bijbehorende verhalen. Die werden uitgegeven in boekvorm. De tekeningen en verhalen vormen de basis van het bijzondere programma De Zandtovenaar en de Oorlogmet muzikale bijdragen van jonge toptalenten. Verteller is Martijn Krabbé. 

 


Naar winkelwagen

Recent verschenen

NIEUW VERSCHENEN!

NIEUW VERSCHENEN!

Het Koosjere Bakboek!

Het Koosjere Bakboek!

NIEUW verschenen

NIEUW verschenen

KLIK voor meer informatie

KLIK voor meer informatie

Recent verschenen!

Recent verschenen!